Het initiatief voor de Kandidaatkiezer is ontstaan in de campagnepraktijk. In de aanloop naar de landelijke verkiezingen van 17 maart 2021 werd ondergetekende benaderd door meerdere kandidaten om ondersteuning te bieden bij hun persoonlijke campagne.
Dat is niet onverwacht. Ik ben al bijna veertig jaar lid van het CDA en al die jaren heb ik bij mooi en slecht weer op de markt gestaan om te flyeren of al die andere dingen te doen die bij campagnevoeren hoort. Een van de dingen die ik daar altijd van heb gewaardeerd is het contact met de vertegenwoordigers van de andere partijen. Allemaal even warm of koud, allemaal wel eens aan de beurt voor een scheldpartij of een duim omhoog, allemaal even gemotiveerd om op een vrije dag als vrijwilliger voor partij en standpunten te gaan. Tussen 2006 en 2012 heb ik daarnaast als campagneleider gefungeerd voor de provincie Zuid-Holland en daarna heb ik veel buiten Nederland partijen getraind in partij-ontwikkeling en campagnevoeren. Een democratie ontwikkel je niet alleen vanachter een bureau.
In het geval van deze kandidaten was het duidelijk dat ze er een hele opgave aan zouden hebben om kansrijk te zijn op respectievelijk plaats nr. 42 en 47 van de lijst. Wat te doen? Daarbij kwam het besef dat de lockdown alle kandidaten van alle partijen zouden gaan dwingen tot slechts één vorm van campagnevoeren: via social media. Het beeld kwam op van kandidaten die elkaar allemaal aan het wegduwen zijn op Facebook en Twitter. We zullen dan massaal onze schermen willen verlaten om even geen politici te hoeven zien. Wat zonde van alle energie, geld en goede mensen.
Uit dat besef is in de eerste week van januari het idee voor de ‘kandidaatkiezer’ gekomen, nadat onderzoek aantoonde – toch tot verbazing - dat er nog niet zoiets is. Bestaande initiatieven zoals de Stemwijzer en het Kieskompas zijn primair gericht op partijkeuze en dat is prima, maar een nadere keuze voor kandidaten ontbreekt. De erfenis van een partijdemocratie helemaal gericht op de lijsttrekker is hier waarschijnlijk de oorzaak van. De kandidaatkiezer is primair bedoeld voor het toegankelijk maken van kieslijsten richting kandidaten onder de top en daarin is niet structureel voorzien. De uiteindelijke keuze wordt natuurlijk in het stemhokje gemaakt, maar alles wat die keuze makkelijker of meer afgewogen maakt, lijkt winst.
Wetend dat de tijd bijzonder kort is voor de eigenlijke verkiezing, is de opzet zo eenvoudig mogelijk gehouden. Eenvoud betekende ook: robuust en veilig. Er worden geen persoonlijke gegevens gevraagd, er is geen database, er valt niets weg te halen dat niet al elders door partijen en hun kandidaten is gepubliceerd.
Daarbij is ook de inschatting gemaakt dat alleen in ongesubsidieerde vorm we de benodigde snelheid kunnen maken, reden om het initiatief te bouwen vanuit een nieuwe website onder de naam ‘Meer d>n Nu. Daarbij waren deze uitgangspunten duidelijk: 1) de opzet moet zo zijn dat de kandidaatkiezer voor alle kiezers zelf geheel gratis toegankelijk kan zijn, 2) de kosten voor de kandidaten zelf moeten zo laag mogelijk zijn, inpasbaar in een wellicht al vastgesteld budget, en 3) alle democratische partijen moeten in principe hiervan kunnen profiteren. Een verdere uitwerking van deze uitgangspunten staat onder ‘elementen en spelregels’.
Als voldoende partijen meedoen, dan lukt dat ook!
Peter Noordhoek
initiatiefnemer Kandidaatkiezer
Voor de kiezer:
Voor de kandidaat:
Voor de partij:
Toegevoegde waarde
Welke partijen kunnen deelnemen?
Randvoorwaarden
Informatie en privacy
Evaluatie en verantwoording
De Kandidaatkiezer wordt gepresenteerd onder de naam Meer d>n Nu Uitgeverij B.V.. Dit is een pragmatische oplossing voor het gegeven dat aan de ene kant voor de betaalfunctie een rechtspersoon nodig is en aan de andere kant de terughoudendheid om daarvoor bestaande zakelijke entiteiten te gebruiken. Was er een langere aanlooptijd geweest (dit idee is ontstaan in de kerstdagen van 2020), dan was waarschijnlijk gekozen voor de stichtingsvorm en was er een vorm van toezicht gekomen. Slaagt de Kandidaatkiezer er in om op tijd een bijdrage te leveren aan de landelijke verkiezingen van 2021, en wordt deze positief geëvalueerd, dan kan dit alsnog gebeuren.
Ondertussen komt de Kandidaatkiezer ook niet bij toeval tot stand. De initiatiefnemer heeft zeer veel ervaring als het bijvoorbeeld gaat om interne partijdemocratie en verkiezingen. Voor zijn eigen partij, het CDA, vertegenwoordigt hij al vele jaren de provincie Zuid-Holland richting het congres. In de periode 2006-12 is hij voor diezelfde provincie campagneleider geweest en heeft hij vele andere campagnes gedaan. Daarvoor- en daarna heeft hij vele trainingen gedaan, waarbij hij vooral internationaal actief is voor democratiebevordering van Tunesië tot Wit-Rusland. Zowel landelijk als internationaal heeft hij veel met stem- en kieswijzer-achtige projecten te maken gehad. Professioneel is hij o.a. actief in het ontwikkelen en uitvoeren van audittrajecten voor beroeps- en brancheverenigingen. Dit heeft er ook toe geleid dat hij namens de General Assembly actief is als lead-auditor van het Martens Centre, het wetenschappelijk instituut van de EVP. Zijn publicaties over politiek zijn nu nog te vinden via https://bit.ly/369Otae
De werkwijze zoals die voor de kandidaatkiezer wordt gebruikt is hem vertrouwd. Professioneel houdt hij zich vooral bezig met de ondersteuning van verenigingen. Dat doet hij deels als onderzoeker. Hij is op het onderwerp ‘Vertrouwen in verenigingen’ gepromoveerd (Tilburg, 2019) en hij is nu trekker van het Nationaal Verenigingsonderzoek, een initiatief van De Nederlandse Associatie (www.denederlandseassociatie.nl) en het Instituut voor Vereniging, Branche en Beroep (www.ivbb.nl). Bij dit laatste instituut horen met dit initiatief vergelijkbare trajecten zoals die nu bijvoorbeeld worden ontwikkeld rondom de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen. Steeds gaat het om het creëren van schaalvoordeel voor verenigingen en hun leden. Vanwege het politieke karakter van de Kandidaatkiezer is dit initiatief via Meer dan Nu Uitgeverij een eigen plaats en rechtspersoon gekregen.
De naam ‘Meer dan Nu’ is bestaat al vele jaren. Het is de weergave van de gedachte dat iedereen in het hier en Nu moet kunnen leven en ervan mag genieten, maar dat een samenleving alleen kan worden gebouwd door mensen die zicht hebben op Meer, op morgen, op de langere termijn. De mensen die in staat zijn hun genieten van het hier en Nu uit te stellen tot het moment dat ze hun idealen of doelen hebben verwezenlijkt, zijn Meer d>n Nu waard: de bouwers van onze samenleving.